Iran 2020: geschiedenis en toekomst

Iran
"TEHRAN WITH LOVE" by Brooklyn based street artist Gilf!, 2010

Een van de meest belangrijke dingen die ik heb geleerd van mijn leven tot nu toe, van mijn bestuderen en uitoefenen van filosofische gedachtes en van het nadenken zelf, dat ik te allen tijde kritisch probeer te doen, is dat je in urgente en belangrijke zaken en situaties niets moet verbergen. Het goede niet en evenmin het slechte. Willen echt goede, juiste, morele en rechtvaardige oordelen kunnen worden gevormd, is dit een belangrijke voorwaarde. Anders zijn werkelijk kritische oordelen nimmer mogelijk. En zonder kritische oordelen is elk handelen louter een herhaling van hetzelfde.

In de huidige situatie aangaande Iran1 is het slechts van uiterst minieme waarde aan te wijzen wie hier de ‘good-guys’ en wie de ‘bad-guys’ — ja guys! — zijn. Wat belangrijker is, is de vraag naar de geschiedenis, naar wat de ware toedrachten waren en zijn en op grond daarvan hoe er — wereldwijd — gehandeld moet worden om die geschiedenis definitief te beëindigen, opdat er eindelijk een andere, betere en rechtvaardigere toekomst kan beginnen.

Dit is nodig, omdat we moeten leven met de geschiedenis die we hebben, met al haar complexiteit en vervlochten en vaak verborgen causaliteiten. Deze geschiedenis kunnen we niet inruilen voor een andere. Wat we wel kunnen doen, is een nieuwe geschiedenis te laten ontstaan.

Bovendien zijn regeringen al sinds decennia geen democratische regeringen, maar neoliberale overheden in dienst van de ‘vrije markt’, competitie, oneindige economische groei, ongelijkheid, misogynie, racisme, ecocide en overheersing. Teneinde deze volledig onnatuurlijke ‘vrije markt’ mogelijk te maken, controleren, manipuleren en disciplineren ze de samenlevingen. Hiervan sluit ik geen enkele regering uit. Niet de Iraanse en ook niet de Noord Amerikaanse, evenmin welke andere regering dan ook. Ze opereren immers allemaal binnen hetzelfde systeem.

Footnotes

  1. Voor de gebeurtenissen tussen 3 Januari en 11 Januari 2020 zie de volgende links met de enorm goede analyses van Dr. Peyman Jafari: Wie was de gedode Iraanse generaal Soleimani? (NOS, 3 January 2020); Podcast De Dag (NPO Radio 1, 3 January 2020); ‘De VS hebben de relatie met Iran hiermee definitief verbroken’ (de Volkskrant, 4 January 2020); Tv-uitzending Buitenhof (5 January 2020); Miljoenen Iraniërs herdenken generaal Soleimani (BNR, 6 January 2020); en de laatste ontwikkeling Iran Admits it Shot Down Jet. Hier een korte film van NOS op 3 over de reden dat Iran en de VS aartsvijanden zijn.
More from Heidi Dorudi
Paradigma: vrijheid, gelijkheid & zusterschap
In zijn Ode aan een vergeten ideaal: de broederlijkheid definieert David van Reybrouck...
Read More
0 replies on “Iran 2020: geschiedenis en toekomst”